Home ยป Menteri Luar Negeri China Jumpa Ketua Tentera Myanmar
Asia China Defence National Security News Politics

Menteri Luar Negeri China Jumpa Ketua Tentera MyanmarMenteri Luar Negeri China, Qin Gang dan Ketua Junta Myanmar, Min Aung Hlaing, membuat julung kali mengadakan pertemuan di Naypidaw semalam, setelah rampasan kuasai lebih dari dua tahun lalu.

Rakaman media kerajaan Myanmar menunjukkan Gang menerima Aung Hlaing di bilik mesyuarat.

Kedua pihak dalam kenyataan bersama berkata, Gang turut mengadakan pertemuan dengan rakan sejawatnya dari Myanmar yang baharu dilantik serta Menteri Kerjasama Antarabangsa.

Sementara itu, unit komunikasi junta dalam kenyataan berkata, Gang menyatakan sikap China akan ‘bersama Myanmar di pentas antarabangsa’.

Katanya, kedua pihak membincangkan ‘hubungan ikatan dan persahabatan, keadaan saat ini di Myanmar, sewa perdagangan semadan serta kerjasama tenaga kerja dan listrik’.

Kenyataannya antara lain menjelaskan, Gang dijadual melawat Myanmar besok.

Gang dalam kenyataan Kementerian Luar Negeri China juga berkata, republik itu mendukung sikap masyarakat antarabangsa yang menghormati kedaulatan Myanmar dan memainkan peran membantu mempertahankan keamanan.

Katanya, China akan terus menyokong ‘pembangunan Myanmar, selain mempercepat kerja sama utama di Koridor Ekonomi China-Myanmar serta melaksanakan projek pertanian, pendidikan dan kesihatan.

Siri keganasan di Myanmar tercetus sejak penggulingan kerajaan diterajui Aung San Suu Kyi pada Februari 2021.

Beijing juga mengatakan menyokong dan membekalkan senjata kepada beberapa kumpulan pemberontak di sempadannegara itu dengan Myanmar, yang bertindak menyerang junta tentera Myanmar setelah rampasan kuasa.

Sehubungan itu, kumpulan pemberontak tersabit meminta bantuan Beijing untuk meredakan keadaan di sempadan terus menerus rundingan dengan junta tentera Myanmar.

Semalam, Gang melawat sempadan China-Myanmar dan menggesa pelan damai segera mencapai ‘persahabatan dan kerjasama’ antara kedua negara.

Junta tentera Myanmar melihat China sebagai rakan baik yang mengekalkan persahabatan sepanjang krisis rampasan kuasa, jika kebanyakan negara serantau dan Barat mengutuk serta meminggirkan Myanmar.

Namun, China tetap menjadi sekutu utama dan enggan mengeluarkan sebarang kenyataan kutukan rampasan kuasa itu.

Mantan Menteri Luar Negeri China, Wang Yi sebelumnya mengadakan pertemuan bersama rakan sejawatannya dari Myanmar pada Juli 2022.

Beberapa proyek infrastruktur disokong Beijing dijadual dilaksanakan di utara Myanmar dan menghubungkan wilayah Yunnan, China dengan Lautan Hindi.

Sumber: BHarian

Translate